zondag 28 oktober 2007

Rugby



















foto's 1 en 2.
















en foto's 3 en 4 !!



Dag mensjes!


Het is eigenlijk al passé, maar, het verdient toch nog een plaatsje op mijn blog... de wereldbeker rugby !! Zoals jullie misschien weten, of niet weten, Zuid-Afrika heeft uiteindelijk gewonnen vorige week zaterdag van de Engelsen. Maar de Fransen hebben het uitgehouden tot de halve finale... en die halve finale hebben we dan ook bijgewoond!! In open lucht met het groot scherm op le Champ de Mars (vlak aan de Eiffel toren voor wie niet zou weten waar dat dat ligt ;) ), en met een enorme massa volk... (zie foto1 en 2). Nu is rugby een enorm grappige sport, na heel deze gekte ken ik er jammer genoeg nog steeds de regels niet van, maar bij zulke gelegenheden hoeft dat eigenlijk ook niet! Het komt er eigenlijk alleen maar op neer dat je meegilt met de gillers om je heen en soms probeert om een glimp van het scherm op te vangen.. Soms gaat dat niet altijd, zeker als je zoals mij bij het kleinere deel van de bevolking hoort :). Maar daar worden door behendige en lenige Fransen wel oplossingen voor gevonden !! :d (zie foto 3 mensjes;). Het was een vrij spannende wedstrijd, hum, dat wilt zeggen dat het om de beurt juichen om de Fransen was en daarna boe roepen voor de Engelsen, het enige probleem was dat ik me op dat moment met nog twee Belgische meisjes mee waren geweest met allemaal Engelse gasten :), dus soms liep het juichen en het boeroepen ook een beetje door elkaar.. maar dat deed geen afbreuk aan de stemming, integendeel, verwarde Franse gasten spraken ons dan maar aan, met opgetrokken wenkbrauwen, met de vraag voor wie we nu eigenlijk waren... Maar gelukkig geen boel gekregen :), we zagen er waarschijnlijk nog veel te lief uit.. Nu zijn de supporters nogal te vergelijken met die van de voetbal, maar voor de duidelijkheid: zo zien ze eruit (foto 4) ;) !!
Maar om terug te komen op de rugby zelf: een vage indruk: "een bende zwetende breed gebouwde mannen die om ter zwaarst op elkaar inbeuken en op de grond duiken om die ene rugby bal.. Daarbij wordt bloed vergoten, tanden uitgeslagen en worden ook lijnrechters en dergelijke niet gespaard... Maar jammer voor degene die daar onderaan ligt, vroeg me ook al af of er zo nog niemand ooit gestikt was. En zelfs een Parisien vroeg zich af of die Rugby spelers wel niet allemaal aids hadden, want ze hebben gapende wonden overal en ze blijven ze maar open wrijven tegen elkaar.. je zou voor minder je vragen stellen! :) Maar het grappigst zijn toch de spelers die aan de buitenkant van de hoop wriemelende vleesmassa staan.. hun taak blijkt eigenlijk te zijn (zo ziet het er toch van ver uit): duw de speler die voor je staat in zijn gat nog meer de massa in... ik moet jullie niet vertellen, hoe stom dat dat eruit ziet... En dan uiteindelijk komt daar de rugby bal te voorschijn en als de bliksem verspreid weer iedereen zich en kan de volgende ophoping beginnen :)".
Nu, dit alles kan heel erg stom lijken, drukte om een bal, zoals de zoveelste sport, MAAR: wij als intellectuele erasmussers staan natuurlijk ook stil bij het sociale aspect bij dit gebeuren ;), en plots begrijpen we het fenomeen van de 'brood en spelen'-evenementen, en voelen we ons even verbonden met onze voorvaderen!!


Geen opmerkingen: